"Super Dog" program

 

Tidlig nevrologisk stimulering. Det amerikanske forsvaret har lang erfaring med hundetrening. De har utviklet en effektiv treningsmetode som forbedrer prestasjoner til militærhunder. Opprinnelig het metoden ”Bio Sensor”, men er i dag kjent som ”Super Dog” program. Etter mange år med forskning fant det amerikanske forsvaret ut at øvelser for tidlig nevrologisk stimulering kan gi positive og varige effekter i hundens oppførsel. Deres studier bekreftet at det finnes spesifikke perioder i hundens tidlig livsfase når nevrologisk stimulering gir maksimale resultater. Perioden omfatter et tidsrom fra valpen er 3-16 dager gammel. Man tror at det er nettopp da valpens nevrologiske system utvikler seg raskest. ”Bio Sensor” programmet og tidlig nevrologisk stimulering er utviklet med tanke på å gi hunden en overlegen fordel. Programmet består av fem forskjellige øvelser som stimulerer hundens nevrologiske system. Treningsøkten gjennomføres med hver valp én gang om dagen. Man skal gjennomføre alle fem øvelser på en valp før man tar opp neste. Øvelsene er listet under og skal gjennomføres i bestemt rekkefølge:

1. Taktisk stimulering (mellom tærne)
2. Hodet peker oppover
3. Hodet peker nedover
4. Liggende posisjon (på ryggen)
5. Termal stimulering

 

1. Taktisk stimulering
Hold valpen i den ene handa mens du forsiktig stimulerer (kiler) valpen mellom tærne (på hvilken som helst fot) med en Q-tip. Det er ikke nødvendig å se en tydelig reaksjon på at valpen kjenner kilingen. Stimuleringstiden er 3-5 sekunder.
2. Hodet peker oppover
Hold valpen med begge hender vinkelrett i forhold til bakken, (rett opp), slik at hodet er rett over halen. Stimuleringstiden er 3-5 sekunder.
3. Hodet peker nedover
Hold valpen godt fast med begge hender opp ned, hodet skal peke nedover mot gulvet, med halen rett over hodet. Stimuleringstiden er 3-5 sekunder.
4. Liggende posisjon
Form en ”skål” med hendene. Snu valpen og la den hvile på ryggen mot hendene dine. Du kan også velge å holde valpen inntil din egen kropp, bare pass på at valpens mage peker oppover mot taket. La valpen gjøre motstand mens den ligger på ryggen. Stimuleringstiden 3-5 sekunder.
5. Termal stimulering
Bruk et fuktig håndkle som har ligget til avkjøling i kjøleskapet i minst fem minutter. Plasser valpen på håndkledet med føttene ned. Ikke hindre valpen i dens bevegelser. Stimuleringstiden 3-5 sekunder.


Disse fem øvelser gir valpene nevrologisk stimulering som de ellers ikke hadde fått naturlig så tidlig i livet. Erfaringer viser at noen valper gjør motstand under øvelsene, mens andre holder seg rolige. I begge tilfeller er det anbefalt å vise forsiktighet. Ikke gjenta øvelsene mer enn én gang per dag, og ikke forleng tiden utover det som er anbefalt for hver øvelse. Overstimulering av det nevrologiske systemet kan gi uønskede og skadelige resultater. Programmets øvelser påvirker det nevrologiske systemet ved å sparke det i gang tidligere enn normalt. Resultatet fører til økt og positiv nevrologisk kapasitet som senere vil utgjøre en forskjell i hundens oppførsel. Man må gjerne fortsette å leke med valper og håndtere dem på vanlig måte, siden nevrologiske øvelser er ingen erstatning for fysisk kontakt, lek og sosialisering.

Fordeler med stimulering:

- Forbedret hjerterytme
- Sterkere hjerteslag
- Sterkere binyrer
- Høyere stresstoleranse
- Større motstandskraft mot sykdom

Testene viser at stimulerte valper er mer aktive og nysgjerrige enn sine ikke-stimulerte kull-søsken. Stimulerte valper viser seg å være dominante i konkurransesituasjoner. Flere sekundære effekter oppstod i forbindelse med testprestasjoner. I enkle problemløsningstester som innebærer avstikkere i en labyrint ble ikke-stimulerte valper ekstremt stresset, de peip, og gjorde mange feil. Deres stimulerte kull-søsken var mindre distrahert eller opprørt av samme omstendigheter, de var mer rolige, gjorde færre feil, og viste svært få tegn til stress.

Kilder:
Dr. Carmen L. Battaglia
http://www.kitsapcanine.com/articles/SuperDog.pdf
http://www.youtube.com/watch?v=G31N_gmUkE0

 

 

 

 

 


Copyright by ® "Colorcatcher" 2008
All graphics designed for and owned by "Colorcatcher"